Pages

Tuesday, August 9, 2011

Een alp in Nederland (7) – Weer en Klimaat

Belangrijk uitgangspunt is natuurlijk dat we sneeuw krijgen op onze alp, anders kunnen we niet skiën en daar was alles nou vooral om te doen. We moeten dus weten hoe hoog de sneeuwgrens ligt in Nederland.

Temperatuur
Gelukkig is er een duidelijk verband tussen temperatuur en hoogte. Per 1000m daalt de temperatuur met ongeveer 6,5 °C. In onderstaande grafiek is het temperatuurverloop met de hoogte weergegeven. Wanneer het op zeeniveau 15 graden is, is het op 3000m 15 - (3*6,5) = -4,5°C. Op een zomerse dag met 25°C is het op de top dus 5,5°C.


Ook interessant is dat de sneeuwhoogte verband houdt met de breedtegraad. Zo ligt de hoogte van de eeuwige sneeuw aan de evenaar rond de 5500m, en neemt deze richting de polen af tot zeeniveau. De sneeuwgrens in de alpen ligt rond de 2800m. Aangezien Nederland ongeveer 1000km noordelijker ligt (52 graden noorderbreedte), zal de sneeuwgrens iets lager liggen, waarschijnlijk rond de 2400 meter. Het verband tussen sneeuwgrens en breedtegraad is in onderstaand figuur weergegeven.


Wind
In Nederland overheersen westenwinden, dat betekent dat er stuwingsregens zullen optreden aan de westkant van de berg. De berg zal waarschijnlijk geen hele grote invloed uitoefenen op de rest van het weer in Nederland, aangezien we hier geen bergketen hebben maar een solitaire berg van relatief beperkte omvang. Mogelijk dat de gebieden aan de lijzijde van berg enige last hebben van regenschaduw effecten.


Verder moet met name het vliegverkeer rekening houden met turbulentie rondom de berg. Om die reden is de locatie ten noorden van de waddenzee mogelijk te verkiezen boven die voor de kust van Noord-Holland (Schiphol...).


Gletsjers
Wanneer we een 3000m alp bouwen dan zal er waarschijnlijk ook gletsjervorming gaan plaatsvinden! Een gletsjer vormt zich wanneer in de winter meer sneeuw valt dan er in de zomer afsmelt. Boven een bepaalde hoogte komt er netto sneeuw bij (accumulatie), en dit schuift onder invloed van de zwaartekracht naar beneden in de zone waarin netto afsmelting (ablatie) plaatsvindt, zie figuur.


Een gletsjer kan een verwoestend effect hebben op onze alp. Het is de vraag in hoeverre onze berg van (verstevigd) zand bestand is tegen deze natuurkrachten... De kracht van ijs is op onderstaande foto duidelijk te zien.


Naar Inhoudsopgave
Naar Vorige
Naar Volgende


4 comments:

  1. Kan ik je op een discrete manier wat tekstcorrecties toemailen, Erik? Ik zie wat kleine foutjes die dit verhaal overigens niet minder geniaal maken. Echt schitterend!

    Mijn adres is: s.eikelenboom aap ideoma.nl

    ReplyDelete
  2. Ik ben erg enthousiast over je blog! Ik hoop dat je volgende bericht over de kosten gaat, want daar ligt volgens mij het grootste knelpunt. Als je een vergelijking maakt met Dubai en de Maasvlakte, dan zie je dat een berg van 2000 meter of hoger onbetaalbaar is. 1000 meter lijkt het hoogst haalbare.

    Zie ook mijn blog: http://timvandelaar.wordpress.com/2011/08/19/dromen-van-de-berg/

    ReplyDelete
  3. Dag Tim, je extrapolatie geeft denk ik al een aardige indicatie van de kosten :-). Maar zoals Thijs al zei, je moet niet alleen kijken naar de kosten maar ook naar de opbrengsten! Ik vind het zelf wel interessant om te onderzoeken op welke termijn dit initiatief zichzelf terug kan verdienen en winst gaat maken.

    Om dit te versnellen zouden we de berg vanaf 1 kant langzaam kunnen uitbouwen en ophogen. Voordeel van deze aanpak is dat je dan op 1 zijde alvast een aantal voorzieningen kunt gaan bouwen die direct geld gaan opleveren. Ondertussen bouw je dan aan de andere kant stug door (verbreden en verhogen).

    ReplyDelete