Pages

Wednesday, August 3, 2011

Een alp in Nederland (4) – Locatie

Waar kunnen we de alp het best bouwen? Een vraag die nog niet zo makkelijk te beantwoorden is, want we hebben nogal wat ruimte nodig... Om precies te zijn hebben we een gebied van ongeveer 114 km2 nodig (zie eerdere berekeningen).


Op het vaste land zullen afhankelijk van de locatie dorpen ontruimd c.q. verplaatst moeten worden en de infrastructuur zal moeten worden omgeleid. Een voorbeeld van een grootschalige ontruiming vinden we in het Ruhrgebiet in Duitsland. Daar zijn in verband met de ontginning van bruinkool uit dagbouw mijnen (Garzweiler I en II) hele dorpen verplaatst, zie website over Garzweiler.

Garzweiler I is 66 km² groot. Garzweiler II is 48 km² groot, totaal beslaat deze dagbouwmijn dus 114 km², precies evenveel als het benodigde oppervlak van de alp! Het is overigens een indrukwekkende kuil die daar gegraven is, een echte aanrader om een keer te gaan kijken! Check het uitzichtspunt bij Jackerath. Een goede plek om (Uitzichtspunt Jackerath. De satellietbeelden in Google Maps zien er wat vreemd uit). Met veldwerk Fysische Geografie ben ik er voor het eerst geweest en later nog eens tijdens een vakantie. Iedere keer ben ik weer onder de indruk.

Qua landverhuizingen kunnen de Chinezen er natuurlijk ook wat van; voor de driekloven (three gorges) dam is een gigantisch gebied (reservoir oppervlak 1,000,000 km2, inhoud 39.3 km3) onder water is gezet en 1.24 miljoen mensen moesten daarvoor worden verplaatst. In 2009 zullen 13 grote en 140 kleinere steden en meer dan 1.300 dorpen, samen met 1.600 fabrieken en mijnen en een onbekend aantal boerderijen onder de oppervlakte verdwenen zijn valt te lezen op www.solidariteit.nl.

Bouwen op land
Stel dat je op land wil bouwen, dan zijn zou het bouwen in een van de polders (Wieringermeer, NOpolder of Flevopolder) nog de minste impact hebben, omdat deze gebieden relatief gezien dun bevolkt zijn. De huidige landbouwgrond kan worden gecompenseerd door landbouwgrond op de berghellingen te gaan aanleggen (bvb terras bouw zoals in Indonesie plaatsvindt).

Locatie Flevoland

Locatie Noordoostpolder

Locatie Wieringermeer

We kunnen wel stellen dat bouwen op het vaste land tot erg veel weerstand en juridische procedures (onteigening, bezwaarschriften, etc.) gaat leiden. Over de verlenging van de A4 bij Delft hebben we ten slot van rekening al 40 jaar gedaan (dat doen ze in China toch sneller...).

Bouwen in het water
Vanuit dit oogpunt is het beter om een locatie vlak voor de kust te kiezen. Er liggen al plannen om kunstmatige eilanden voor de kust te maken, onder andere voor uitbreidingen van Schiphol, dus zo gek is dit idee niet. Zo is er een plan met een voorstel voor de aanleg van een reeks eilanden voor de kust.


Daarnaast is er nog een plan met een nationalistisch tintje om een tulpvormig eiland aan te leggen. (motie Atsma)


Alternatieve locatie is de waddenzee (bvb ten noorden van een van de eilanden). De Waddenzee zou goed zijn om de werkgelegenheid in de noordelijke provincies een boost te geven. Locatie markermeer kan eventueel ook, daar liggen de plannen ook al jaren voor klaar, zie Markerwaard, aangegeven als ZW-polder in het plan Lely


Eindconclusie kan denk ik zijn dat er verschillende mogelijkheden zijn voor de locatie van de alp, waarbij een locatie vlak voor de kust denk ik de meeste kans van slagen heeft.


Naar Inhoudsopgave
Naar Vorige
Naar Volgende

3 comments:

 1. Leuk idee om tijdens je vakantie bij weg te dromen.
  Lijkt me leuk om in je volgende post te kijken naar hoeveel grond je nodig hebt en vooral waar je dat vandaan haalt. Los van het feit dat je de berg buiten Nederland neer zou moeten leggen om het te realiseren ;)
  Om grond te besparen zou je natuurlijk rondom de basis van de berg kunnen gaan graven en het gegravene op de basis kunnen gooien - op die manier hoef je niet de hele berg ergens anders uit de grond te halen.

  Ben benieuwd - Overigens liggen er al een paar leuke oefen hobbels in Wijster (VAM) en Landgraaf (Snowworld)

  ReplyDelete
 2. ik ben voor Flevoland. Nieuw land dus daar kan nog wel wat nieuws bij. De zee die moet je niet boos maken, want die pakt je terug...

  ReplyDelete
 3. Dag beste Erik,

  Allereerst de complimenten voor je pracht idee.

  Ik zat alleen ff te denken. hebben we niet ergens in de waddenzee nog van die onbewoonde eilandjes? Waar G. Bomans even op vertoefd heeft? Als die onbewoonde eilanden dan als basis kunnen dienen mss.? Verder heb je dan een aardig extra achterland en multinationals uit Duitsland en Denemarken. Dan mss. ook makkelijker en sneller te financieren!
  Ik hoor het wel, ga zo voort! grtz,
  Martijn

  ReplyDelete