Pages

Saturday, April 14, 2012

Het mysterie van het drijvende huis in de Roeleveense plas (Part II)

In mijn vorige blog over de Roeleveense plas uitte ik het vermoeden dat de vreemde paal die uit het dak steekt van het drijvende huisje in de Roeleveenseplas een soort graafinstallatie is, zo ongeveer als hieronder is uitgewerkt.


Twitter Rocks
Op 12 april kreeg ik echter een hele leuke Tweet van Arjan Peterse (@arjanpeterse) met daarin een verwijzing naar het blad Meobtiek, een periodieke uitgave van het Marine Electronisch en Optisch Bedrijf (MEOB). In de uitgave van juli 1994 vinden we op pagina 10 een artikel dat mijn hypothese genadeloos onderuit haalt :-)!Het is dus een meetinstallatie voor sonar apparatuur geweest. Op www.dutchfleet.net vinden we nog meer informatie over deze meetinstallatie. Wel eerst even aanmonsteren (sic!) op deze website, anders kun je de forum discussie over de Roeleveenseplas niet lezen. Op het forum schrijft Admiraal Folkert over het Akoestisch Meetstation in de Roeleveenseplas bij Nootdorp het volgende.

De Roeleveense plas lijkt ook een van de weinige visstekken die per spoor bereikbaar zijn, de rails komen precies uit bij een van de vreemde hutjes aan het water. Een ideale plek voor een flinke vangst, toch is aan het meer geen visser te zien. De mannen die aan de waterkant verpozen, zijn stuk voor stuk in dienst van Defensie. De plas bij Nootdorp is namelijk een testgebied waar sonar- en radarapparatuur wordt beproefd en afgesteld. De zandafgraving met kleibodem die op sommige plekken wel dertig meter diep is, blijkt al een jaar of dertig uiterst
geschikt voor dit doel. Momenteel is het testgebied in beheer van het Marine Electronisch en Optisch Bedrijf (MEOB). Daarvoor was het vooral TNO (groep onderwater akoestiek) dat onderzoek deed.

Wat TNO en Defensie precies in het meertje uitvoeren, is een ingewikkeld technisch verhaal, maar het komt er op neer, dat de onderzoekers onder water een hoop lawaai maken. TNO is vooral bezig geweest met het testen van sonarapparatuur. De sonar wordt daarbij in het water gelaten, zendt geluidsgolven uit en kan de reflectie van die geluidsgolven weer opvangen. De geluidsgolven tasten als het ware de omgeving af, en melden wanneer ze op hun tocht iets tegenkomen. Komen de golven snel terug, dan betekent dit dat ze 'ergens' tegenop zijn gebotst. Misschien is er wel een 'sub' in de buurt, zoals ze bij de marine een onderzeeër noemen. Met de sonar-proeven in de poel bij Nootdorp ging TNO na of de geluidsbron aan de specificatie voldoet. Klopt het geluidspatroon, zendt hij naar alle kanten dezelfde hoeveelheid geluid? Om te testen of de sonar zich op verschillende diepten hetzelfde gedraagt, werd de apparatuur aan een van de kranen naast de plas steeds dichter bij de kleibodem gehangen. Zo werd er als het ware een waterkolom gecreëerd, waardoor kon worden gemeten in welke mate de statische druk het geluidspatroon beïnvloedt.

In de 'Plas bij Zoetermeer' is zo onder andere de PH 36-sonar ontwikkeld voor de nieuwste M-fregatten. Ook boven de waterspiegel ging het onderzoek door, maar dan op het gebied van radarwaarneming. Het huisje in de metalen toren werd daartoe op verschillende hoogten gezet, waarna er proeven volgden. Enerzijds werden radarsystemen uitgeprobeerd op dezelfde manier als de sonar onder water. Anderzijds werd met de radar de gedragingen van geleide wapens (raketten) boven en in het water bestudeerd. Volgens de bewoners van de bungalow die aan de plas en naast de snelweg staat, is het de laatste jaren rustig op het proefterrein. Alleen is het woord 'rustig' in dit geval amper te verstaan door het voorbijrazend verkeer. Maar dat horen ze daar allang niet meer. De locatie wordt nu gebruikt als platform voor visvereniging en ijsvogel tellers.


Met dank aan Arjan is het mysterie van het drijvende huisje nu dus definitief opgelost!


Het mysterie van het onderwater object in de Roeleveenseplas
Maar meteen hebben we weer een ander mysterie te pakken, want op hetzelfde forum schrijft Paul Joosten (Luitenant ter Zee eerste klasse)...

...Zoom eens in op de plas, in het midden zie je onder water een of ander object. Een onbekend object, zo te zien ONDER water, midden in de plas...
In Google Maps ziet het er zo uit:En zo rollen we van het ene mysterie in het andere. Wordt vervolgd...

3 comments:

 1. Hoi Erik,

  Leuk dat je een blog over deze plas hebt opgezet.

  Ik zie dat je ook interesse in bodemgesteldheid hebt.
  Het frapante van deze plas is dat er om de 5 jaar tijdens de jaarlijkse waterkering rond oktober/begin november grote problemen met het zuurstofgehalte ontstaan.
  Ter info dit is het verdwijnen van de spronglaag. De spronglaag ligt rond de 6,5 meter op deze op zijn diepst 12 meter plas. Tijdens de zomer ontstaat er een boven- en onderlaag in diepe heldere wateren. Hoe helderder hoe dieper de spronglaag ligt. De diepste laag is zeer zuurstofarm.
  De reden van het probleem zijn twee ijzerhoudende wellen op de bodem van het eerst gegraven gedeelte van de plas.
  Ik denk dat er in de zomer bij lage waterstanden ijzerhoudend water vrijkomt in de onderste laag van de plas, tijdens de kering komt dit "ijzerwater" in aanraking met het zuurstofrijke water uit de bovenlaag en dan komt de oxidatie vanzelf met het gevolg dat al het zuurstof uit het water verdwijnt.
  Weet jij waaarom er altijd 5 jaar tussen de problemen zit?
  En kan het bijv. ook met de bodemsoort te maken hebben op deze plas ipv de wellen?
  In 2004 en 2005 werd was het water al het gehele jaar troebel met het gevolg dat er denk ik geen spronglaag meer aanwezig was en dat daardoor geleidelijk het gehele water O2 nul werd.

  Op dit moment is de plas glashelder zoals ook voor 2000 heb ik vernomen. Dit is een goed teken maar ook weer gevaarlijk, veel zuurstof tot 7 meter diep.
  Ik hoop dat er in 2014/2015 geen vissterfte meer onstaat.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Teske
  janteske68@hotmail.com

  ReplyDelete
 2. Hallo Erik van der Zee , Vind het heel gaaf om dit allemaal gelezen te hebben , zelf vis ik zelf op de plas en dit huisje was ook altijd een raadsel voor mij.
  Oude Nootdorpers vertelden mij dat ze er duikte,
  Maar nu weet ik zeker wat het is!
  Ik ben nog zeer benieuwd wat dat ding is in het water vis er zelf vaak in de buurt , en weet wel dat er allemaal vogels opzitten.
  Is daar al misschien bekendheid over wat het is? Ik hoor het heel graag!

  ReplyDelete
 3. In de jaren 70 van de vorige eeuw reed ik dikwijls met mijn vader mee naar Den Haag en toen reeds intrigeerde het huisje mij ook al. Elke keer als we er langskwamen, werd mijn blik er haast automatisch naartoe getrokken. Als puber gokte ik dat het een testlocatie was, dat leek mee duidelijk. In 1977 verhuisden we naar Brabant en kwam ik er niet meer langs. Vorige week reed ik (intussen ben ik 60) weer eens van Den Haag naar Utrecht. Onwillekeurig ging mijn blik weer naar het huisje en ja hoor het staat er nog steeds. Ik besloot om het op zoeken op Internet. Dank voor de publicaties, voor mij een mysterie uit mijn jeugd ontrafeld. :-)

  ReplyDelete